bartekGP |
|
|
|
Dołączył: 08 Lis 2007 |
Posty: 192 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Brzeziny Płeć: Mężczyzna |
|
|
|
|
|
|
Wódka (pol.) – wysokoprocentowy napój alkoholowy (najczęściej do 40%) składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku ok. 2:3. Wódka jest jednym z najmocniejszych napojów alkoholowych.
Historia
Pierwszej historycznie poświadczonej destylacji alkoholu dokonał Zosimos z Panopolis ok. roku 400 n.e. Umiejętność ta rozpowszechniła się w świecie arabskim, wódki używano jednak głównie do celów medycznych. W XII wieku wódka dotarła do Europy wraz z powracającymi z wypraw krzyżowych; tak narodziła się włoska grappa. Wódkę pędzoną ze zboża wynaleziono prawdopodobnie w Niemczech w XIV wieku (łac. aqua vitae, woda życia) - po polsku „okowita”. Po raz pierwszy w piśmiennictwie polskim słowa „wódka” użyto w roku 1405 w sandomierskich dokumentach sądowych[1]. W Polsce jednym z pierwszych producentów wódki na skalę przemysłową oraz inicjatorem masowego eksportu polskiej wódki był lwowski przemysłowiec Józef Baczewski. Współcześnie najbardziej popularnym stosunkiem ilości użytego alkoholu do wody, jest 4 do 10 (40%). Proporcje ten opracował i uznał za najlepszy Dmitrij Mendelejew. Proces oczyszczania wódki stworzył P.A. Smirnow (twórca wódki Smirnoff).
Rodzaje [edytuj]
Wódki można podzielić na:
* wódki czyste – będące rozcieńczonym wodą do 45% (lub więcej) spirytusem rektyfikowanym;
o wódki czyste zwykłe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
o wódki wyborowe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)
o wódki luksusowe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)
* wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z:
o destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser) - wódki gatunkowe zwykłe,
o z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, śliwowica, tequila, mescal) - wódki gatunkowe naturalne
* bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.
Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:
* wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)
* wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
* wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
* wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
* likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)
Prawo europejskie [edytuj]
Światowa sprzedaż wódki szacowana jest na poziomie około 9 mld euro rocznie, a jej roczne spożycie na 4,7 mld litrów. Liderem światowej konsumpcji jest Rosja (57%).
Komisja Europejska rozpoczęła prace nad zdefiniowaniem terminu „wódka”. Kraje „wódczane” (kraje „pasa wódki”), czyli m.in. Polska, Finlandia, Litwa, Łotwa, Estonia i Szwecja wstępnie wyraziły niezadowolenie z nowej dyrektywy. Ich zdaniem wódkę powinno się produkować z ziemniaków, zboża (głównie z żyta) lub buraków cukrowych. Tymczasem Komisja dopuszcza także inne surowce, np. kukurydzę, winogrona, banany i inne owoce[2].
Polskie gatunki [edytuj]
Wódka Wyborowa - wersja limitowana
Wódka Wyborowa - wersja limitowana
Aromatyzowana wódka Żubrówka
Aromatyzowana wódka Żubrówka
* Absolwent – bezbarwna wódka 40% produkowana przez firmę Polmos Białystok.
* Abstynent – bezbarwna wódka produkowana przez Kompanię Spirytusową Wratislavia Polmos Wrocław SA, zawartość alkoholu wynosi 40%.
* Alpejska – wódka czysta, bezbarwna, produkowana przez Polmos Siedlce o zawartości alkoholu równej 41%; dostępna w pojemnościach od stu mililitrów do jednego litra.
* Absinthion (Polski Absynt De Luxe) – czysta, bezbarwna, gatunkowa oraz wytrawna 55%-wa wódka ziołowa; produkowana przez firmę Toorank z Jasienicy.
* Arktica – bezbarwna wódka produkowana przez firmę Polmos Wrocław z wysokiej jakości rektyfikowanego spirytusu zbożowego oraz wody odmineralizowanej; zawartość alkoholu równa 40%.
* Białowieska – bezbarwna wódka 40% produkowana przez Polmos Białystok.
* Bielska - bezbarwna wódka produkowana przez Polmos Bielsko-Biała o zawartości alkoholu wynoszącej 40%.
* Biesiadna – wódka czysta produkowana przez firmę Polmos Wrocław; zawartość alkoholu równa 40%.
* Brydżowa – wódka produkowana przez Polmos Sieradz o 40% zawartości alkoholu.
* Balsam kresowy – 40% wódka zawierająca w sobie aromat suszonych owoców, przypraw korzennych i karmelu.
* Balsam pomorski - 38% procentowa wódka bezbarwna wódka. Występuje również w innych smakach.
* Baltic – wycofana już ze sprzedaży bezbarwna wódka o zawartości alkoholu wynoszącej 40%; sprzedawana była w butelkach pół-litrowych z błękitną etykietą z żaglowcem.
* Batory – bezbarwna wódka o 40% zawartości alkoholu z czerwoną etykietą.
* Belvedere
* Biała Dama – wódka luksusowa o 200-letniej tradycji, produkowana przez Polmos Łańcut na bazie wyselekcjonowanych zbóż; zawartość alkoholu równa 40%.
* Chopin - wódka czysta luksusowa, produkowana przez Polmos Siedlce. Czterokrotnie destylowana, wytwarzana ze specjalnie dobranej odmiany ziemniaków Stobrawa, tradycyjnie uprawianych w okolicach Siedlec. Wielokrotnie nagradzana.[3]
* Copernicus - wódka gatunkowa o najwyższej jakości. Produkowana przez Polmos Toruń w oparciu o starodawne receptury. Składnikiem wódki Copernicus jest również naturalny miód pszczeli z wyselekcjonowanych pasiek.
* Cracovia – bezbarwna wódka o zawartości alkoholu równej 40%, kilkakrotnie nagradzana[4].
* Cytrynówka - 40% słodka wódka o cytrynowym aromacie; smak zawdzięcza nalewowi ze skórki cytryny, zaś zapach wzbogacany jest dodatkiem naturalnego olejku cytrynowego.
* Extra Żytnia – wódka zbożowa produkowana przez Polmos Bielsko-Biała, do 14 lipca 1999 roku dostępna pod nazwą Żytnia, sprzedawana w butelkach 50, 100, 200, 500, 700 ml; zawiera 40% alkoholu (obj.), eksportowana do wielu krajów[5].
* Jarzębiak
* Koszerna - wódka z certyfikatem Rabina świadczącym, że została wyprodukowana zgodnie z zasadami koszerności.
* Krakus
* Krajowa
* Krakowska
* Krupnik
* Luksusowa
* Łańcut – nagradzana[6] wódka produkowana przez Polmos Łańcut; sprzedawana w butelkach o poj. 200 ml, 500 ml i 700 ml, zawartość spirytusu wynosi ok. 40%.
* Ojczysta
* Pan Tadeusz - wódka żytnia o zawartości alkoholu 40% produkowana przez V&S Luksusowa (dawniej: "Polmos" Zielona Góra). Na butelce ilustracja z pierwszego wydania Pana Tadeusza z 1834 roku.
* Polonaise - wódka luksusowa o mocy 40%, produkowana na bazie spirytusu zbożowego lub neutralnego przez Polmos Łańcut; sprzedawana w butelkach poj. 200 ml, 500 ml i 700 ml.
* Prezydencka
* Raciborska - oryginalna wódka z raciborskiej gorzelni.
* Sieradzka
* Siwucha
* Sobieski – bezbarwna wódka 40% produkowana przez firmę Z polski.
* Soplica – czysta wódka zbożowa o zawartości alkoholu 40% produkowana przez Bols, nazwa i etykieta (postać na koniu) są nawiązaniami do Pana Tadeusza.
* Starka
* Starogardzka – bezbarwna wódka o 40% zawartości alkoholu produkowana przez destylarnię w Starogardzie Gdańskim; sprzedawana w butelkach o poj. 100 ml, 200 ml, 500 ml, 700 ml oraz 1000 ml; ostatnio zmieniono etykietę oraz butelkę.
* Toruńska
* Wyborowa
* Wódka z czerwoną kartką
* Złoty kłos
* Żołądkowa Gorzka
* Żubr
* Żubrówka
Głowni podejzani w procesie o niedzielno-poniedzialkowego kaca;)
Mówilem ze znajde to znalazlem tak na dokonczenie mojego poniedziałkowego wywodu na temat bezsensownosci picia wodki;) to do nastepnego grilla:) |
|